Trimmen Vachtverzorging

Thuis zet je je cairntje minstens 1 keer per week op een tafeltje om te borstelen en kammen, zo verwijder je stof, vuil, en eventueel klitjes uit de vacht. Wen je pup daar heel vroeg aan, niets is vervelender dan een opstandige cairn op de trimtafel. Neem daarbij zijn voor- en achterpootjes eens vast, vergeet ook niet zijn buik en staart te borstelen. Kijk zijn tandjes en de binnenkant van de oren na. 

 

Je pup is tussen de 3 en 4 maanden klaar voor een eerste plukbeurt, dan wordt het puppyhaar of de fluff zoals wij dat noemen verwijderd. 

Plukken gebeurt met de hand, met de topjes van duim en wijsvinger worden de dode haren uit het haarfollikel verwijderd. Dat doet geen pijn gezien alleen de dode haren geplukt worden, je kan dat ten anderen zien aan de kleur, de geplukte haren zijn veel valer dan de vacht op de hond. Het is specialistenwerk en niet ieder trimsalon heeft die vakkennis onder de knie. 

Er bestaan 2 manieren om een cairntje te toiletteren, de rolling coat ook stripvacht genoemd - en - het plukken van alle ruwe haren zodat je hond in zijn onderwol rondloopt.

De laatste manier van toiletteren  kan ik niet aanraden. Het is heel arbeidsintensief, je hond wordt ontdaan van zijn volledige ruwe vacht en loopt in zijn onderwol. Lastig voor de trimmer en lastig voor de hond, die moet namelijk veel langer op tafel staan. Na deze plukbeurt ziet er je cairntje niet echt meer een cairntje uit, na 2 à 3 maanden loopt hij er wat beter bij en tegen de volgende plukbeurt ben je met een cairn met verwilderde vacht op stap.

Hier in mijn trimsalon wordt alleen de rolling coat (stripvacht) toegepast. Om de 3 maanden wordt je cairntje geplukt en ontdaan van zijn bovenste laag ruwe haren en je krijg een cairntje met kortere ruwe vacht. Je hondje ziet er dan op ieder moment leuk uit.

Wanneer je niet op regelmatige basis je cairn laat plukken gaat die zelf een manier zoeken om zich te ontdoen van de dode haren in zijn vacht. Hij gaat zich krabben, schuren onder de tuinbank, rollen op een harde ondergrond, dit kan de huid zodanig irriteren dat een dierenarts bezoek met een cortisone en antbioticakuur noodzakelijk is.

Een cairntje plukken vergt degelijke vakkennis vergewis je vooraleer je je cairntje aan om het even welk trimsalon toevertrouwt of het trimsalon in kwestie wel degelijk deze kennis onder de knie heeft.