Medische Informatie

 

Portosystemische Shunt of Levershunt

Een portosystemische shunt is een bloedvat dat de poortader verbindt met de achterste holle ader, die naar het hart loopt. Bij deze aandoening wordt het bloed niet goed gezuiverd omdat het de lever ontloopt. Het heeft grote consequenties voor het aangedane dier, dat zichzelf hierdoor vergiftigd. Deze aandoening komt voor bij verschillende honden- en kattenrassen.

Voor de bij ons geboren pups naar hun nieuwe thuis vertrekken worden ze bij een erkende dierenarts op deze afwijking getest. 

 

Patellaluxatie 

Bij patellaluxatie schiet de knieschijf, die in een sleuf ligt van het onderste deel van het bovenbeen, van zijn plaats. De knieschijf heeft een belangrijke functie bij het strekken van de knie, stappen, lopen, springen.

Oorzaken van patellaluxatie:

Trauma - een ongeluk kan de oorzaak zijn van het afscheuren van de pezen die de knieschijf op hun plaats houden.

Overgewicht, gebrek aan training - Deze kunnen zorgen dat er minder spanning staat op de ezen die de patella op zijn plaats houden.

Te vroege castratie - sterilisatie - ttz voor de leeftijd dat de hond lichamelijk volwassen is (24 maanden voor kleine rassen - 30 maanden voor grote rassen) zorgt ervoor dat het beendergestel langer doorgroeit Daardoor kan het dat de sleuf waarin de knieschijf rust niet diep genoeg is met als gevolg een verschuiving van de patella.

Erfelijkheid - genetisch bepaalde anatomische afwijkingen kunnen patellaluxatie bevorderen. Om de erfelijkheidsfactor uit te sluiten worden al onze ouderdieren op deze afwijking getest.