De Cairn Terrier

 

De Cairn Terrier is een kleine, opgewekte, vrolijke hond, een expert in het uitdenken van kattenkwaad. Hij maakt altijd een levendige indruk, hij straalt blijheid en enthousiasme uit.

Hij houdt steeds zijn omgeving in de gaten, niets van wat er om hem heen gebeurt, ontgaat een Cairn. Karakteristiek voor een Cairn is de eigenwijsheid en eigengereidheid waarmee hij door het even dartelt: de eigenwijze, zelfstandige boskabouter.

De Cairn is opgeruimd van aard, hij is altijd opgewekt en vrolijk, ziet overal de lol van in. Is altijd bereid voor een spelletje, op zoek naar kattenkwaad. Ondeugend dus, maar met een grote dosis vertedering, waardoor het moeilijk is boos op hem te worden.

Een Cairn Terrier is voor niets en niemand bang, gaat overal op af om polshoogte te nemen en bemoeit zich graag overal mee. Zelfs op de grootste hond uit de buurt stapt hij onverschrokken af, zich niets aantrekkend van zijn bescheiden formaat.

Cairn Terriers zijn honden van tegenstellingen, het ene moment ligt hij te slapen in zijn mand of aan je voeten, het andere moment staat hij vol actie voor het raam om een toevallige passerende kat weg te jagen.

Van oorsprong is de Cairn een jachthond, het jagersinstinct heeft de hond in de loop van de jaren niet verloren. Het is en blijft een Terrier, jagen is daarom nog steeds zijn lust en zijn leven. Vreemde katten worden met plezier luid keffend weggejaagd.. Mollen worden uitgegraven en ratten en muizen opgespoord, als prooi beschoud en gevangen. In het bos en de duinen gaan ze graag achter konijnen aan, tot in de holen toe. Menig Cairn eigenaar is zijn hond in het bos of inn de duinen uren kwijt geweest, de baas roepend, de Cairn jagend en plezier makend. Overigens de Cairn komt uiteindelijk wel terug ...... niet als de baas roept, wel als hij uitgejaagd en moegespeeld is en honger heeft. Vol vertrouwen wachten ze dan op de plaats waar ze de baas zijn kwijtgeraakt tot ze weer worden opgehaald.

Opvallend is dat de meeste Cairns, ondanks hun sterke jachtinstinct, katten fretten, witte muizen, cavia's, konijnen als huisdier prima accepteren, als zij hier als pup aan gewennen. Deze dieren behoren tot hun 'gezin' en vaak zullen zij ze tot het uiterste verdedigen. Echter: de cavia in het huis van de buren of het hangoorkonijn in de tuin van opa wordt ook dan ook als prooi beschouwd Het blijft dus oppassen!

De Cairn beperkt zijn graafactiviteiten niet tot het bos, de tuin van veel Cairn-bezitters wordt vakkundig omgespit. Hier moet, als u erg gesteld bent op uw tuin vanaf het begin aan gewerkt worden om te voorkomen dat uw mooie tuin tot een maanlandschap veranderd. Soms zijn Cairns in staat hele tunnels te bouwen, waardoor ze geheel onder de grond verdwijnen.

Cairn Terriers zijn intelligente honden, ze leren heel gemakkelijk. Ze zijn heel goed in staat de basisbeginselen van de gehoorzaamheid te leren. Alleen ... als het erop aan komt ... blijkt dat ze alleen luisteren als ze daar toevalldig zin in hebben. Los laten lopen op de openbare weg is daaromgevaarlijk, de kans bestaat dat als ze een kat zien en zonder naar de baas te luisteren de weg oversteken. Vaak reageren instructeurs van uppycursussen niet zo positief op de komst van een Cairn n de puppygroep. Ze hebben de naam te eigenwijs te zijn om de basisprincipes van gehoorzaamheid  te leren. Dit is volstrekte onzin: een Cairn kan heel goed een puppycursus volgen, vervolcursus, flybal of agility doen. Het vraagt van u wat meer geduld en begrip maar een (redelijke) gehoorzame Cairn is heel goed mogelijk.

Over het algemeen kan de Cairn goed opschieten met kinderen. Hij is een vriendje voor zowel grote als kleine kinderen. mat grotere kidere kan hij urenlang spelen met een bal of flosdtouw, dollend in de tuin. Bij kleine kinderen moet er vanzelfsprekend voor gezorgd worden dat de hond ten opzichte van het kind wordt beschermd. De meeste Cairn Terriers staan veel toe van jonge kinderen -prikken in de oogjes, trekken aan de oren- zonder grauwen of grommen. Het is aan de opvoeders om te voorkomen dat een hond speelgoed wordt voor kind! 

Een Cairn Terrier kunt u overal mee naar toe nemen, mits u hem van het begin af aan op de juiste wijze heeft opgevoed. Hij gaat graag mee winkelen, u doet hem enorm plezier met in de ritje in de auto, fietsend vindt de Cairn zijn plekje in een mandje, meenemen met de bus, tram of trein gaat door zijn fomaat heel gemakkelijk.

Naast de uiterlijke verschillen tussen een Cairn-reu en een Cairn-teef (de reu is wat imposanter dan de teef) zijn er ook een aantal karakterverschillen. Wellicht tegen de verwachtingen in is een Cairn-reu over het algemeen aanhankelijker dan een teef. Een Cairn-teef is daarentegen wat vinniger, wat katterig. Zowel de reu als de teef staan hun mannetje, ze zullen zelden beginnen met vechten, maar worden ze aangevallen door een andere hond, dan zullen ze zich fel verdedigen. Onderlinge ruzies tussen Cairns in een groep komen voor. Reuen proberen vooral hun tegenstander met gegrom en met hun houding te imponeren en is een machtstrijd eenmaal beslist, dan wordt de uitslag meestal geaccepteerd. Teven onderling daarentegen gaan sneller een daadwerkelijke knokpartij aan en vechten langer door dan reuen.

Alle tijd en moeite, die u in de eerste maanden in een pup investeert, krijgt u later dubbel en dwars terug. Een Cairn heeft een eerlijke en consequente opvoeding nodig. De cairn hoort van jongs af aan te leren dat de baas in de machtshiërarchie boven de Cairn staat. Denk nooit: ach dat schattige kleine hondje, als hij hem als pup misdraagt, want heeft iedere Cairn Terrier onmiddellijk door en daar zal hij als pup en in de toekomst als volwassen hond misbruik van maken. U mag ook een Cairn niet te hard gaan drillen, het is een ondernemend en zelfstandig ras. Een positieve benadering geeft de beste resultaten. Het is echter geen zeldzaamheid dat er tijdens de opvoeding iets fout gaat en de Cairn baas in huis wordt.In de meeste gevallen mankeert er niks aan de Cairn maar veelal is er iets misgelopen tijdens de opvoeding.

De ervaring is dat veel jonge Cairns laat zijn met zindelijk worden, dis is soms lastig maar komt altijd wel goed. Hoe meer druk de baas op het zindelijk worden legt, hoe langer het duurt. Belonen als het wat buiten doet, op een rustige wijze bestraffen als u hem op heterdaad betrapt, negeren als hij in huis geplast heeft en u het niet heeft zien gebeuren. Vooral geduld hebben en het vertrouwen dat het goed komt zijn hierbij belangrijk.

De Cairn Terrier is een hond met een tomeloze energie. Kijk niet verbaasd als u na twee uur lopen en rennen met de hond thuis vermoeid in uw zetel neerploft en uw Cairn staat kwispelend met zijn bal voor uw neus. De Cairn Terrier is onvermoeibaar. Natuurlijk geldt dit voor volwassen honden, met pups moet u met wandelen voorzichtig zijn en langzaam opbouwen.

Bron: Informatiefolder Nederlandse Cairn Terrier Club (www.nctc.nl)